.
..


Παρασκευή, 20 Απριλίου 2007

Chavela Vargas - Piensa En Mi


παραθέτω το video, εσύ sot, γράψε γι' αυτό...

******************************************************************...κανονικά δε θα έπρεπε να γράψω γιατί το video "μιλά" από μόνο του.
Ένα υπέροχο τραγούδι τραγουδισμένο σε πολλές γλώσσες (και στα Ελληνικά) συνδυασμένο με ένα ζωντανό θρύλο. Είναι και ευτυχής συγκυρία το post αυτό μια και πρίν 3 μέρες η Chavela Vargas έκλεινε τα 88 της χρόνια (μερικοί αναφέρουν τη 19η Απριλίου σα μέρα γενεθλίων της).
Η Vargas γεννήθηκε το 1919 στην Κόστα Ρίκα aλλά "ανδρώθηκε" μουσικά στο Μεξικό. Η λέξη "ανδρώθηκε" μάλλον δε θα έπρεπε να είναι σε εισαγωγικά γιατί κυριολεκτικά αναδείχτηκε τραγουδώντας "rancheras" ένα μουσικό είδος το οποίο εκφράζει στιχουργικά τον πόθο των ανδρών για τις γυναίκες. Κατάφερε αν και ξεκίνησε σχετικά αργά (αρχές της δεκαετίας του 50) την επαγγελματική καριερα κι ακόμα πιο αργά (1961) τη δισκογραφία, να θεωρείται η κορυφαία ερμηνεύτρια του είδους. Στα τέλη της 10ετίας του 70 αποσύρθηκε λόγω προβλημάτων με το αλκοόλ,κάνοντας μόνο σποραδικές εμφανίσεις, επανερχόμενη στις αρχές της δεκαετίας του 90. Πρόσφατα η Chavela Vargas ακούστηκε χάρη στην παρουσία της στην ταινία Frida (2002) όπου υπάρχουν τα τραγούδια της Paloma Negra και La Llorona (όχι τυχαία - είχε άλλωστε γνωριστεί και συνάψει ερωτική σχέση με την Frida Kahlo). Επίσης χάρη στην εμφάνισή της το 2003 στο Carnegie Hall αλλά και ακόμα πιο πρόσφατα (2006) χάρη στην ταινία του Alejandro Gonzalez "Babel" όπου τραγουδά το "Tu Me Acostumbraste". Στην Chavela Vargas αποδόθηκαν τα προσωνύμια "η γυναίκα με το κόκκινο poncho", "η βασίλισσα του μεξικάνικου τραγουδιού", "La Dona" και "La Chabela".

3 σχόλια:

vain είπε...

Ok, eferes epaxia eis peran tin apostolin taytin...

sot είπε...

:)
Ποία είναι η επομένη;

sot είπε...

vain δες αυτό : Paloma Negra

 
Visit InfoServe for Blogger backgrounds or to create website designs.