***

.
..


Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ronnie James Dio - έκλεισε κιόλας ένας χρόνος


Συμπληρώθηκε χθες 16 Μαΐου ένας χρόνος από το θάνατο του Ronnie James Dio (Ronald James Padavona), που με τη σπάνια πολύτιμη σαν πανάκριβο πετράδι και αντιστρόφως ανάλογη του σωματικού του μεγέθους φωνή βάδισε στα πιο ψηλά μουσικά μονοπάτια και άγγιξε τις καρδιές των φίλων του ροκ και όχι μόνο για πάνω από πενήντα χρόνια.
Η φυσική του απώλεια είναι αδύνατο να εμποδίσει το ξεφύλλισμα της ιστορίας της πορείας του στη μουσική από τους παλιότερους αλλά και όλους όσους θα τον γνωρίσουν μέσα από την κληρονομιά που άφησε.


Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1940 και ξεκίνησε τη μουσική του πορεία στα 15 μόλις χρόνια του συμμετέχοντας σε διάφορα ροκαμπίλυ συγκροτήματα παίζοντας διάφορα όργανα (τρομπέτα, μπάσσο κ.α.) και κάνοντας δεύτερα φωνητικά για να ξεχωρίσει σύντομα για την εξαιρετική φωνή του.
Οι The Vegas Kings που ήταν το πρώτο συγκρότημά του  μετεξελίχθηκαν σε Ronnie and the Rumblers και στη συνέχεια σε Ronnie and the Redcaps με τους οποίους εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δισκογραφία το 1958.



Η επόμενη μετεξέλιξή του συγκροτήματός του ήταν οι Ronnie Dio and the Prophets που ο κύκλος τους ξεκίνησε το 1961 και έκλεισε το 1967.



Το 1967 μέλη των  Ronnie Dio and the Prophets ιδρύουν τους   Electric Elves που στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα ονόματα The Elves και Elf.





Ο Ritchie Blackmore επέλεξε το Ronnie James Dio σαν τραγουδιστή για τους  Rainbow που ίδρυσε το 1974 μετά από την αποχώρησή του από τους Deep Purple. Σε αυτούς ο Dio έμεινε μέχρι το 1978 όταν αποχώρησε διαφωνώντας με την εμπορική στροφή του συγκροτήματος.








Επόμενο βήμα στην καριέρα του η συμμετοχή στους Black Sabbath (1979-1982) δίνοντας ώθηση στη φθίνουσα  εμπορικά πορεία του συγκροτήματος εκείνη την περίοδο.







Στη συνέχεια σχημάτισε τους  που αποτέλεσαν το άρμα για να μεταφέρει τις μουσικές του ιδέες για πολλά χρόνια (1982-1991, 1993-2010(κυρίως ως το 2004))






 


To 1984 είχε πολύ ενεργό συμμετοχή στο πρότζεκτ Hear'n Aid   που κυκλοφόρησε το κομμάτι We're Stars καταφέρνοντας να συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο δολλάρια για τα πεινασμένα παιδιά της Αφρικής



Τον Νοέμβριο του 1990 συμφώνησε να επανέλθει στους  Black Sabbath που κυκλοφόρησαν το Dehumanizer (1992).



Στους Black Sabbath ξαναγύρισε το 2006 (το συγκρότημα χρησιμοποίησε  την ονομασία Heaven & Hell λόγω της παράλληλης υπάρξεως των B.S. με τον Ozzy Osbourne). Κυκλοφόρησαν ένα στούντιο άλμπουμ ( The Devil You Know -1989) και το Live from Radio City Music Hall(2007) .
Μετά το θάνατό του έπαιξαν στο High Voltage Festival στις 24 Ιουλίου του 2010  με τραγουδιστές τους Glenn Hughes και Jørn Lande και πρόσφεραν τις εισπράξεις στο ίδρυμα  Ronnie James Dio Stand Up and Shout Cancer Fund που συστήθηκε στη μνήμη του.
Το Νοέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε το Neon Nights: 30 Years of Heaven & Hell με επιλογές από όλα τά άλμπουμ των Black Sabbath στα οποία συμετέσχε ο R.J.Dio συν την ηχογράφηση της συναυλίας τους στο Wacken στις 30 Ιουλίου του 2009.




Τελευταίο ηχογραφημένο τραγούδι του Ronnie James Dio που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2010 ήταν το Εlectra, τραγούδι που θα παρουσίαζαν οι Dio στην περιοδεία τους.





*****************************
Τα στοιχεία προέρχονται από:

http://www.ronniejamesdio.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Ronnie_James_Dio
http://www.nndb.com/people/876/000084624

http://www.nndb.com/people/876/000084624/http://rivendell.fortunecity.com/dark/600/diography.htm







 
Visit InfoServe for Blogger backgrounds or to create website designs.